Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia va solicita fara indoiala la un moment dat un ajutor financiar de la Uniunea Europeana, potrivit analistilor economici consultati de agentia Reuters. 34 din cei 50 de specialisti interogati au aceasta opinie. Doar patru spun ca si Spania se va afla intr-o situatie similara.
"Este imposibil de crezut ca Portugalia isi va mai putea finanta anul viitor datoria externa", a declarat Silvio Peruzzo, economist la RBS.
Ca si Irlanda si Grecia, Portugalia a anuntat anul acesta un vast program de austeritate pentru a convinge pietele ca isi poate gestiona datoria, continuand in acelasi timp sa imprumute de pe pietele externe la dobanzi rezonabile. Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat marti ca nu vede nicio necesitate ca Lisabona sa ceara ajutor extern, spunand ca considera contextul portughez foarte diferit de cel irlandez.
Parlamentul de la Lisabona urmeaza sa supuna la vot, vineri, un buget de austeritate fara precedent, care va aduce reducerea cheltuielilor publice prin concedieri, taieri de salarii, inghetarea pensiilor si cresterea taxelor, pentru diminuarea deficitului bugetar de la 7,3% din PIB la 4,6% din PIB. In plus, analistii se asteapta ca bugetul de austeritate sa treaca lejer de votul Parlamentului, in conditiile in care principalul partid de opozitie a anuntat ca nu va incerca sa-l blocheze.
Miercuri, transportul feroviar, cel aerian si majoritatea serviciilor publice din Portugalia au fost paralizate de o greva generala de o zi, organizata de sindicate pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate pregatite de Guvernul socialist. Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia va solicita fara indoiala la un moment dat un ajutor financiar de la Uniunea Europeana, potrivit analistilor economici consultati de agentia Reuters. 34 din cei 50 de specialisti interogat