În urmă cu zece ani a emigrat în Austria şi a lucrat ca om bun la toate într-un hotel. A învăţat meseria de bucătar „din mers“, iar acum este unul dintre cei mai apreciaţi maeştri culinari.
Samuel Negru, Samy cum îi spun prietenii, este „un munte“ de jovialitate şi bună dispoziţie. Nimic nu poate să-i strice apetitul pentru glume şi distracţie. „N-are rost să fiu supărat pentru că se bucură duşmanii că am necazuri. Mai bine râd mereu să moară ei de ciudă“, spune Samy.
A lucrat în construcţii aproape 10 ani
Samy este sătmărean ca origine, oşan cum îi place lui să-şi spună, din Halmeu, Ţara căpşunilor. A devenit băimărean „cu acte în regulă“ în 1985, momentul în care părinţii lui s-au mutat „la oraş“. A absolvit o şcoală profesională ca electrician minier, dar n-a coborât în subteran să lucreze şi nici n-are de gând s-o facă, până când în mină nu se vor monta „geamuri termopan“. S-a angajat imediat după terminarea studiilor pe un şantier de construcţii din Satu Mare, ca salahor, pentru a învăţa meserie. „În primii ani am fost «pălmaş», dar apoi i-am învăţat eu pe alţii cum să mânuiască mistria“, explică bărbatul.
E emigrat în Austria
Sătul de şantiere şi construcţii, în anul 1999, Samy şi-a făcut rost de o viză turistică pentru Austria şi „a ‚uitat“ să mai vină înapoi un an de zile chiar dacă documentul îi dădea dreptul să rămână acolo doar o lună de zile. Ajuns în Lackenhof, un oraş în centrul Austriei a luat viaţa de la zero. „Nu ştiam boabă de germană şi mă dureau mâinile de cât vorbeam. Mi-a luat mai bine de un an să mă pot înţelege cu austriecii dar acum nu-mi pare rău“, subliniază acesta. S-a angajat ca „om bun la toate“ la un hotel din oraş. „Făceam tot ce se putea: zugrăveam, reparam, spălam pe jos sau curăţam cartofi“, mai spune Samy.
„A furat“ meseria de bucătar
În timp ce le făcea pe to