Guvernul de la Budapesta îi va lăsa fără pensii de la stat pe cetăţenii care refuză să-şi transfere pensiile din sistemul privat (Pilonul II) la fondul naţional (Pilonul I), a declarat Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei al Ungariei.
Guvernanţii încearcă astfel să-i determine pe toţi cetăţenii să revină la sistemul naţional de pensii, reducându-şi astfel datoria publică prin transferul fondurilor din sectorul privat, la stat. Amplu criticată de oficialii Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional, decizia ar putea aduce la buget 14,6 miliarde de dolari, sume cotizate deja de maghiari la Pilonul II.
„Este fără precedent în Europa ca un guvern să-şi ameninţe cetăţenii cu eliminarea din sistemul naţional de pensii", a declarat Zoltan Torok,
economist la Raiffeisen Bank International AG, citat de Bloomberg. „Este probabil de-ajuns pentru a te asigura că nimeni nu va rămâne în sistemul de pensii private", a adăugat acesta. Cele trei milioane de maghiari care au deja pensii private obligatorii trebuie să hotărască, până la 31 ianuarie, care dintre pensii o vor păstra.
Recent, nouă state din blocul comunitar (printre care şi România) au cerut UE să reconfigureze modalitatea de calcul al datoriei publice, luând în considerare şi reformarea sistemelor de pensii.