Indemnizaţia de şomaj va reprezenta anul viitor 375 de lei şI valoarea sa va fi calculată la 75% din indicatorul social de referinţă a cărui valoare este stabilită la 500 de lei şI nu din salariul minim, care va creşte de la 600 la 670 de lei. La această sumă se va adăuga, ca şi în prezent, un procent între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de cotizare. Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ care primesc ajutor de şomaj, indemnizaţia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, şi nu jumătate din salariul minim.
Astfel, Executivul reuşeşte să împuşte doi iepuri dintr-un foc, crescând salariul minim dar făcând economie la cheltuielile de şomaj, care altfel ar fi crescut dacă ar fi fost date ca procent din salariul minim. Noul sistem de calcul este prezentat într-un un proiect de ordonanţă de urgenţă citat de Mediafax.
În privinţa pensiilor, acestea vor rămâne îngheţate pe tot anul viitor, ca şI pensia minimă de 350 de lei, care este acordată acum sub forma unei indemnizaţii sociale. De asemenea, nivelul contribuţiilor sociale percepute firmelor şI angajaţilor nu va scădea sub nivelul actual, potrivit proiectului de buget. Prevederea pune capăt speculaţiilor din urmă cu câteva săptămâni când în coaliţia de guvernare se discuta posibilitatea scăderii CAS-urilor. Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi menţinută în 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.
Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,78 milioane pensionari cu o pensie medie lunară de 749 lei de asigurări sociale plătiţi prin Casa Naţională de Pensii. La aceştia se adaugă 80.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, 66.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Administraţiei şi Inter