Cu toate că li s-au micşorat semnificativ salariile, profesorii doljeni nu dau încă semne că ar dori să renunţe la această meserie. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, comparativ cu anul trecut, se observă chiar o diminuare a numărului celor care şi-au dat demisia.
În ultimele luni, profesorii au trecut printr-o perioadă extrem de grea din punct de financiar. Pe lângă faptul că li s-a micşorat salariul cu 25% (ca, de altfel, tuturor bugetarilor), luna aceasta şi, după caz, luna viitoare, vor fi nevoiţi să înapoieze 25% din indemnizaţiile de concediu aferente lunilor iunie şi iulie.
Multor profesori care fac naveta în judeţ primăriile nu le-au mai decontat de câteva luni bune transportul. Cu toate acestea, numărul cadrelor didactice care şi-au manifestat dorinţa de a renunţa la meserie este în scădere faţă de anii trecuţi.
„În anul acesta şcolar, nu au fost înregistrate prea multe demisii. Până pe 20 octombrie, nu au fost decât două cereri de demisie, mult mai puţine decât în anii anteriori“, a declarat Alexandrina Maria Năstase, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, faptului că nu s-au mai scos posturi vacante la concurs nici în alte domenii. „Titularii, de regulă, renunţă foarte greu la posturi, chiar şi atunci când se titularizează în altă localitate din judeţ. De regulă, atunci când se duc acolo îşi fac nişte calcule“, a adăugat Alexandrina Maria Năstase.
Concediu fără plată pentru 91 de cadre didactice
Chiar dacă nu au renunţat definitiv la posturi, unii dascăli au decis însă să intre în concediu fără plată. „De la începutul anului şcolar şi până în prezent, s-au înregistrat 91 de cereri pentru acordarea concediului fără plată fie din motive personale, fie pentru continuarea stu