Românii pot cumpăra de pe cele mai mari siteuri de shopping online, graţie cardurilor pentru cumpărături electronice sau prin intermediari, atunci când cumpărătorii din România nu sunt "agreaţi"
Deşi nu există o "Vinere neagră" şi o "Cyber Monday" în România, iar reputaţia hackerilor din ţara noastră stârneşte teama multor comercianţi online, românii pot beneficia de reducerile din SUA din aceste zile. Achiziţiile de pe marile siteuri de shopping online se pot face prin carduri activate pentru cumpărături electronice sau cu ajutorul unor intermediari.
• Băncile din România oferă carduri pentru comerţ electronic pentru tranzacţii online securizate, care folosesc sistemul antifraudă 3D-Secure, dezvoltat de Visa şi MasterCard. Asemenea carduri impun ca, la fiecare plată online, deţinătorul să tasteze şi o parolă, astfel că, în caz de pierdere sau furt, cardul să nu mai poată fi folosit de o terţă persoană pentru cumpărături pe internet.
• Pentru că îndeplinesc acest standard de securitate, cardurile emise de băncile româneşti sunt acceptate, de regulă, de două dintre cele mai cunoscute siteuri de profil: Amazon.com şi eBay.com.
Garanţii ale faptului că ai accesat o pagină "sigură" - nu una "piratată" de hackeri, care seamănă cu cea originală - sunt logourile "VERIFIED by VISA" şi "MasterCard SecureCode".
Însă, înainte de a ajunge la pagina respectivă, când plăteşti propriu-zis, trebuie să te fi logat în prealabil. A-ţi face un cont pe unul dintre siteuri nu este dificil, dar - indiferent dacă oferi un aşa-numit "zip code" (cod poştal din SUA) fictiv sau nu - oricum serverul siteului respectiv va şti din ce ţară te înregistrezi. În cazul eBay.com, care este mai degrabă o casă de licitaţii online decât un magazin, faptul că îl accesezi din România poate deveni "prohibitiv".
În primul rând, reputaţia românilor pe acest site este proastă,