Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat astăzi la Sibiu că prevederile constituţionale referitoare la prezumţia de dobândire licită a averilor pune probleme în recuperarea prejudiciilor produse de evazionişti.
Prezentă la o întâlnire cu reprezentanţii procurorilor, ai SRI şi ai poliţiştilor din centrul ţării, Laura Codruţa Kovesi a arătat că, dincolo de numărul încă redus al dosarelor de evaziune fiscală soluţionate, o mare problemă o constituie recuperarea prejudiciilor.
"De multe ori, cetăţenii care ne sesizează cu privire la fapte penale prin care ei sunt prejudiciaţi aşteaptă nu neapărat aplicarea unei pedepse, ci recuperarea prejudiciilor", a spus Kovesi.
Articolul 44. Alineatul 8
"Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă", este pasajul constituţional care, spune Procurorul General al României, îngreunează munca procurorilor.
"Sunt foarte multe situaţii în care cei comit infracţiuni de evaziune fiscală şi produc prejudicii de miliarde nu deţin bunuri în proprietate, nici mobilă, nici imobilă, şi atunci este foarte dificilă recuperarea prejudiciilor. Potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală se pot institui măsuri asiguratorii pe bunurile individului inculpat. Prin comiterea de fapte penale, suspecţii îşi cumpără proprietăţi pe numele altor persoane şi existând această prezumţie în Constituţie uneori este foarte dificil să motivezi că în realitate averea aparţine persoanei care a comis fapta penală", declară Kovesi.
În ciuda modificărilor legislative din ultima perioadă, procurorul general nu vede o îmbunătăţire viitoare fără modificarea întâii legi a statului român. "Această problemă va fi rezolvată definitiv în momentul în care va fi revizuită Constituţia României. Până atunci noi aplicăm dispoziţiile legale aflate în vedere. Când exis