Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" e prima unitate medicală de la noi conectată la Registrul Internaţional de Celule Stem, care are o bază de 15 milioane de donatori la care se poate apela. Sursa: REUTERS
Tinerii şi copiii bolnavi de leucemie din România, care au nevoie de transplant medular, au acum mai multe şanse să găsească donator.
Aceasta, datorită faptului că Timişoara a primit, prin Centrul de Transplant Medular al Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu", acces la datele Registrului Internaţional de Donatori de Celule Stem Hematopoietice, aflat în Olanda, care are o bază de date cu peste 15 milioane de donatori din întreaga lume.
În România, registrul naţional al donatorilor e încă nefuncţional şi se aşteaptă finanţare pentru el.
Util mai ales bolnavilor care nu au fraţi
Coordonatoarea Centrului de Transplant Medular din Timişoara, prof. dr. Margit Şerban, spune că accesul la Registrul Internaţional de Donatori de Celule Stem înseamnă o şansă în plus oferită bolnavilor de leucemie.
"Găsirea donatorului potrivit este o mare problemă. Cei mai buni donatori sunt fraţii sau surorile, dacă aceştia sunt compatibili. În familiile cu un copil, şansele de a găsi un donator înrudit sunt mai mici de 10%. Pentru găsirea unui donator neînrudit compatibil este nevoie de un registru larg, de ordinul a milioane de oameni. În cazul transplantului medular, dacă intervenţia nu se face în timp util, există riscul ca starea de sănătate a pacientului să nu mai permită efectuarea acesteia. O întârziere de câteva luni poate schimba complet situaţia", explică prof. dr. Margit Şerban.
Deja instituţia a apelat la Registrul Internaţional pentru 12 pacienţi.
Deoarece transplantul nu se realizează în totalitate în ţară (caz în care Ministerul Sănătăţii ar suporta toate costurile, în jur de 38.000 de eur