Mihai Miron, acţionarul majoritar al companiei farmaceutice Ropharma Braşov (RPH), spune că arieratele din sănătate, care au lovit distribuitorii mari, nu i-au afectat foarte mult afacerile deoarece beneficiază de finanţare "foarte avantajoasă pentru aceste condiţii de piaţă".
Miron spune că beneficiază în prezent de o linie de credit cu o dobândă de 2,5% peste EURIBOR (adică circa 3,5% pe an), în condiţiile în care unele bănci locale au ajuns să plătească 4% pentru depozitele în euro. El lucrează cu ING, Bancpost şi BRD. "Din păcate, suntem obligaţi să o folosim pentru capital de lucru, în loc de investiţii, pentru că nu ştim dacă până la sfârşitul lui decembrie mai luăm vreun ban de la stat", a precizat Miron, care acum un deceniu a dat lovitura prin vânzarea companiei pe care o înfiinţase, Europharm Braşov, către gigantul GlaxoSmithKline. El spune că sumele pe care compania le are de recuperat de la stat reprezintă mai mult de 50% din cifra de afaceri anuală. "N-ar fi foarte grav dacă s-ar respecta termenele de plată şi ar exista predictibilitate."
Afacerile Ropharma vor depăşi anul acesta nivelul bugetat de 325 mil. lei (77 mil. euro), după ce compania a realizat în primele nouă luni vânzări de 262 mil. lei (62 mil. euro), în creştere cu 29% faţă de perioada similară a lui 2009.
Acţiunile Ropharma au debutat ieri la categoria I a BVB, titlurile înregistrând o creştere de 2,3% faţă de nivelul de închidere anterior de pe piaţa RASDAQ. La cotaţia de ieri, de 1,29 lei/acţiune, compania are o capitalizare de 92 mil. euro. Mihai Miron controlează 82% din acţiuni, care valorează pe Bursă circa 75 mil. euro.
Mihai Miron, acţionarul majoritar al companiei farmaceutice Ropharma Braşov (RPH), spune că arieratele din sănătate, care au lovit distribuitorii mari, nu i-au afectat foarte mult afacerile deoarece beneficiază de finanţare "foarte avan