Viasat History prezintă astăzi, de la ora 17.00, un documentar despre viaţa compozitorului celebru, printre altele, pentru ciclul "Celor patru anotimpuri".
Documentarul "Pe urmele lui Vivaldi" (Franţa, 2008) face cronica vieţii şi muzicii lui Antonio Vivaldi, supranumit "Preotul roşu" (datorită culorii părului său), cu ajutorul documentelor istorice şi al manuscriselor sale. "Acţiunea" are loc pe fondul vieţii artistice din Veneţia secolului al XVIII-lea.
Carieră strălucitoare, moarte misterioasă
Cunoscutul compozitor veneţian simbolizează lumea muzicală a barocului italian, ce era "dominată de castraţi şi dive şi condusă de o oligarhie veneţiană în care Biserica avea rol central".
Pe lângă cariera strălucitoare de compozitor, dirijor, impresar, director de teatru şi preot, viaţa lui nu a fost lipsită de scandaluri, mai ales de natură sexuală: a fost acuzat că a avut numeroase relaţii cu elevele sale.
În 1740, maestrul a părăsit Italia, din motive care nu au fost niciodată clarificate, şi a murit la Viena sărac, un an mai târziu. Muzicianul italian, celebru pentru ciclul "Anotimpurile", a compus 50 de opere, peste 500 de concerte şi 90 de sonate.
Două sonate necunoscute
Două sonate pentru vioară compuse de Vivaldi, necunoscute încă publicului larg, au fost descoperite de curând de către experţii britanici, într-o colecţie de manuscrise.
Una dintre compoziţii a fost interpretată duminică, de orchestra La Serenissima a Universităţii Hope din Liverpool, în cadrul Cornerstone Festival. Manuscrisul în care au fost descoperite cele două creaţii este vechi de 270 de ani, conţine 180 de pagini şi a fost donat arhivelor Foundling Museum din Londra.