Gabriela este singurul restaurator de carte veche, documente, manuscrise şi hărţi din această parte a ţării. Prin mâinile ei au trecut sute de cărţi deteriorate, pe care le-a „vindecat“ cu mult drag.
Gabriela Paul lucrează de 16 ani la Muzeul Judeţean, în cadrul laboratorului de restaurare a cărţilor vechi. A obţinut diploma de restaurator în anul 1997 după ce a absolvit şcoala de specialitate de trei ani de la Alba Iulia. „Pentru lucrarea de atestat am refăcut cartea „Cazania lui Varlaam“, un volum cu 400 de file, ce aparţinea Muzeului din Alba Iulia. Era într-o stare avansată de deteriorare, iar mie mi-a trebuit un an şi jumătate pentru a o restaura. Această carte a fost pentru mine ca un hop pe care am reuşit să-l trec cu brio, un fel de iniţiere în arta restaurării. Mi-a rămas la suflet”, povesteşte Gabriela.
Procedeu îndelungat
Procesul de restaurare a unei cărţi se poate întinde pe perioade lungi de timp: luni sau chiar ani de zile. În cazul unei cărţi, filele se descos fiecare în parte, se spală cu apă sau o soluţie hidroalcoolică, se uscă, se reîncleiesc, apoi se supun unei presări intermediare, iar la final foile se pregătesc pentru completare. „Completarea golurilor lipsă se face cu hârtie japoneză, iar consolidarea fisurilor se face cu văl japonez, acestea fiind fabricate din pastă de orez”, explică restauratorul.
În laboratorul ei, Gabriela restaurează cărţi vechi şi documente ce provin şi de la muzeele din alte judeţe. „Sunt singurul restaurator de carte în Satu Mare şi lucrez şi pentru judeţele Maramureş, Bistriţa şi Sălaj. Din păcate, criza din zilele noastre a afectat şi acest domeniu. Colegii din celelalte judeţe nu îşi mai permit să trimită cărţi la restaurat în Satu Mare”, spune Gabriela.
A participat la restaurarea unei biblioteci
Alături de colegii ei de la Muzeu, Gabriela a restaurat întreag