O campanie cu rapiri simulate sau reale (depinde ce tabara asculti) si cu accidente de masina in care au fost implicati candidati, o campanie in care comunistii au folosit Romania ca tema, exacerband temerile privind unirea celor doua tari despartite de Prut, o campanie in care unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri ai Moldovei a devenit candidat pe lista unui partid - asa a aratat peisajul inainte de alegeri in Moldova. Analistul Igor Botan a vorbit, intr-un interviu pentru HotNews.ro, despre toate acestea si despre posibillele scenarii de guvernare de dupa algerile din 28 noiembrie.
Asculta interviul cu Igor Botan:
Descarca fisierul audio in format MP3
Comunistii au folosit in permanenta Romania ca tema electorala, pentru ca au avut un discurs de campanie care a facut apel la emotii, in dorinta de polarizare a societatii si de exacerbare a fobiilor care au fost cultivate de-a lungul anilor. Iar una dintre ele este unirea cu Romania. Asa ca Romania a devenit, implicit, una dintre temele principale din campanie, crede analistul de la Chisinau Igor Botan:
A fost una dintre temele principale, mai ales ca resursele media de limba rusa au participat la exacerbarea acestui asa-zis pericol romanesc, cu tot felul de articole in care afirmau ca R. Moldova in acest an si jumatate cat a fost Alianta la putere n-a facut decat sa pregateasca terenul pentru ca R. Moldova sa fie eventual absorbita de Romania. Lucruri ce mi se par incorecte.
Ceea ce s-a facut in ultimul an a fost o normalizare a relatiilor, de la unele evident dusmanoase, la unele normale. Au fost semnate doua tratate, exista schimburi de informatii, deci lucruri absolut normale. Mai ales ca aceasta exacerbare este stupida, pentru ca Romania - orice s-ar spune - nu este jucator independent, fiind tara membra a NATO si UE. Insa, din