Astăzi la Prefectura Galaţi a avut loc o întâlnire de lucru a autorităţilor din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea cu specialişti din domeniul apelor pentru găsirea unor soluţii tehnice în vederea înlăturării pericolului producerii de inundaţii în această regiune.
La eveniment au mai participat şi Dan Cârlan, directorul Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi Managementul Apelor, dar şi Mihai Capră, secretar de stat în Ministerul Administraţiei.
"Cred că până în luna mai a anului următor se va finaliza studiul prin care vom propune cea mai bună soluţie pentru prevenirea inundaţiilor. Acum analizăm mai multe variante şi până în luna mai vom vedea care e cea mai corectă. Apoi acest studiu va intra în dezbatere publică pentru a obţine şi aprobarea comunităţii", a declarat Dan Cârlan.
Una dintre variantele avute în vedere de specialişti este cea a unor diguri mobile. "Este vorba de montara unor stâlpi pe faleză la anumite distanţe, stâlpi care vor susţine plăcile din aluminiu care vor constitui digul mobil. Acest dig va fi monat doar când va fi risc de inundaţii. Astfel de soluţii sunt practicate în foarte multe oraşe din Europa", a declarat Cosmin Păun, prefectul judeţului Galaţi.
Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a spus că problemele pe râul Siret sunt aproape rezolvate, prin terminarea de către Apele Române a porţiunii de dig de la Cosmeşti şi a construcţiei hidrocentralei din ceastă zonă, dar şi prin finalizarea digului de la Şendreni.
"Suntem autorităţile locale din cele trei judeţe pentru că gândim acţiunea în comun şi nu separat, pe patripriuri locale. Este un lucru pe care l-am salutat mereu şi nu aş vrea să se inducă în opinia publică faptul că ar avea ceva Brăila cu Galaţiul, Galaţiul cu Tulcea şi Tulcea cu toţi ceilalţi. Cum am procedat şi în vară am reuşit să ţinem cele trei ape în matca lor şi aşa vom face şi pe viitor, fără