Brokerul de la Intercapital atrage atenţia că în octombrie indicii de la BVB au format deja un top relativ mai coborât decât maximul din aprilie
Acesta a fost atins în baza unor estimări eronate de ieşire a României din recesiune
Întoarcerea pieţelor pe un val de scăderi ar putea accentua declinul cotaţiilor de la Bucureşti
Sesiunea de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti s-a încadrat în aceeaşi notă de consolidare, indicii reprezentativi înregistrând oscilaţii nesemnificative în jurul nivelurilor de referinţă, la capătul unei zile în care rulajul pieţei regular s-a cifrat la 9,15 milioane lei. Volumele slabe pot fi şi o cauză pentru care piaţa locală nu a avut puterea de a copia mişcările de apreciere de pe extern susţine Gabriel Aldea, şef departament Front Office la SSIF Intercapital Invest. El a explicat pentru Curierul Naţional că decorelarea din ultimele două luni poate fi un rezultat al faptului că investitorii consideră că lichiditatea mică nu le va permite ieşirea din poziţiile lungi în momentul întoarcerii burselor mature pe un val de scăderi. Astfel, investitorii aleg să vândă acum anticipativ, realizând că nu vor găsi suficientă adâncime în piaţă dacă indicii externi se vor înscrie pe un trend descendent.
Corelarea cu pieţele de acţiuni dezvoltate s-a pierdut încă din octombrie, când pe bursa românească s-a văzut o presiune uşoară la vânzare alimentată parţial şi de ştirile nefavorabile de la noi. Gabriel Aldea a adus în discuţie la acest capitol moţiunea de cenzură şi declaraţia lui Cătălin Chelu potrivit căreia acesta ar fi lichidat din deţineri şi nu ar aştepta nimic bun de la piaţă. De atunci, titlurile listate la BVB au răspuns slab la mişcările pozitive de pe extern, corelările realizându-se mai mult pe scădere.
Gabriel Aldea se aşteaptă ca luna decembrie, în mod tradiţional bună pentru Burse, să fie de asemenea f