Sociologul Fidelie Kalambayi, coordonatorul programului "Catre accesul universal la prevenirea si tratamentul HIV/SIDA", atrage atentia asupra faptului ca cele mai vulnerabile categorii la infectare sunt heterosexualii, persoanele tinere active sexual si prostituatele.
Invitata la TV Ziare.com, aceasta a raspuns intrebarilor cititorilor nostri, prezentand cateva aspecte legate de activitatea de prevenire a raspandirii HIV, precum si cateva date statistice.
Sociologul a subliniat ca prin interventiile derulate prin diverse programe s-a reusit mentinerea unei incidente scazute a bolii in Romania, fiind inregistrate intre 250 si 400 de cazuri noi pe an. In acest context, numarul de cazuri in tara noastra este mai mare decat al unor state din zona, cum ar fi Macedonia, Albania sau Serbia, dar mai mic decat cel din Ucraina.
"Putem vorbi de o prevalenta scazuta a infectiei cu HIV/SIDA datorata existentei programelor de prevenire", a punctat sociologul, precizand ca Ministerul Educatiei desfasoara o serie de actiuni de prevenire in scoli, cum ar fi "Educatie pentru sanatate", iar Ministerul Sanatatii precum si alte ONG-uri desfasoara o serie intreaga de actiuni de prevenire si informare a populatiei, care presupun distribuirea de materiale informative sau de prezervative.
"In privinta tratamentelor, Romania e una din putinele tari care asigura acces universal la tratamentul retroviral al persoanelor seropozitive", a mai spus aceasta precizand insa ca lucrurile au mers foarte bine pana aproape in urma cu 2 ani cand, din cauza descentralizarii spitalelor, au aparut probleme serioase legat de achizitia de medicamente.
In ceea ce priveste impactul pe care l-ar avea o posibila legalizare a prostitutiei in Romania, Fidelie Kalambayi a explicat ca o astfel de masura nu ar avea automat un impact direct asupra numarului de