Primul lucru pe care îl fac mare parte dintre elevii de liceu când se întorc de la şcoală este să deschidă computerul, de preferat pagina personală de Facebook.
"Cred că jumătate din clasa mea, inclusiv eu, şi cam 20% dintre colegii mei din tot liceul sunt dependenţi de Facebook. Nu este foarte bine, îmi propun să fac ceva şi amân, din cauză că stau prea mult pe Facebook. Am început să intru pe Facebook mai întâi, când ajung la PC, şi nu să-mi verific e-mailul. Dacă nu am acces două zile la fb, simt că nu mai trăiesc. Ştiu că nu e bine, dar încerc să mă cumpătez", este mărturia unui licean pe forumul site-ului sigur.info.
Dependenţii de internet sunt recunoscuţi după numărul de ore pe care le petrec în faţa computerului şi, mai ales, pentru că aleg să stea în faţa tastaturii în defavoarea altor activităţi în aer liber sau întâlniri cu prietenii.
63% dintre elevi deschid computerul cum ajung acasă
Ultimul sondaj realizat în domeniu arată că vârsta de la care începe "prietenia" cu computerul scade, astfel că un sfert dintre liceeni au spus că şi-au în ceput experienţa cu calculatorul în cei şapte ani de-acasă. În plus, când ajung acasă, 63% dintre elevi deschid computerul, în defavoarea televizorului sau a altor activităţi cu prietenii.
"Se pare că televizorul, care era în topul preferinţelor tuturor până nu demult, a fost devansat mult de computer. În plus, dacă ar fi să renunţe la ceva, liceenii aleg să renunţe la role sau skateboard, decât la computer", completează Irinuca Văduva de la ECDL România, compania care a realizat sondajul printre liceenii din Capitală. La studiu au participat peste 3.500 de elevi din 33 de instituţii de învăţământ.
Cât priveşte Facebookul şi ce lelalte reţele de socializare, specialiştii consideră că acestea pot deveni periculoase pentru copii. "Unu din şase copii intră