Tribunalul Satu Mare nu va mai apostila actele notarile, asta după ce au intrat în vigoare prevederile articolului V din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Astfel, procesele de la această instanţă vor fi soluţionate într-un ritm mai accelerat.
Tribunalul Satu Mare aduce la cunoştinţa sătmărenilor că astăzi au intrat în vigoare prevederile art. V din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Astfel, se va modifica competenţa tuturor tribunalelor în ceea ce priveşte activitatea de aplicare a apostilei, reuşind astfel să se impună soluţionarea mult mai accelerată a proceselor aflate pe rol.
După ce România a aderat la Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 aprobată prin Legea nr. 52/2000 cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile române competente să aplice apostila prevăzută la art. 3 din Convenţie, pentru actele menţionate la art. 1 lit. a - documentele care emană de la o autoritate sau de la un funcţionar al unei jurisdicţii a statului, inclusiv cele care emană de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecătoresc - şi d - delaraţiile oficiale, cum ar fi: cele privind menţiuni de înregistrare, viza de investire cu data certă şi legalizări de semnătura, depuse pe un act sub semnătura privată - din acelaşi act normativ sunt tribunalele.
În consecinţă, actele notariale nu vor mai fi apostilate de către tribunale, ci direct de camerele notarilor publici. Conform convenţiei, această procedură se aplică doar actelor oficiale care au fost întocmite pe teritoriul unui stat semnatar al şi care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei.