Spre exemplu, MCSI aloca si atribuie frecvente radio si are drept de proprietate si control asupra Romtelecom si SNR
Comisia Europeana (CE) a cerut României sa se conformeze normelor UE în privinta separarii clare a factorilor de decizie din domeniul telecomunicatiilor si furnizorilor de servicii de telecomunicatii, în cazul în care decidentii de la Bucuresti nu fac acest lucru în doua luni, oficialii europeni putând sesiza Curtea de Justitie. "Aceasta separare este esentiala pentru pastrarea impartialitatii autoritatilor nationale de reglementare în domeniul telecomunicatiilor, garantându-se astfel o reglementare echitabila pentru consumatori si pentru întreprinderi, precum si mentinerea concurentei. Cererea adresata României ia forma unui "aviz motivat" în cadrul procedurilor în constatarea încalcarii dreptului UE. Daca România nu se conformeaza în termen de doua luni, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie în acest sens", se arata în comunicatul Comisiei Europene.
Oficialii exemplifica în document cazul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) care exercita competente de reglementare, precum alocarea si atribuirea frecventelor radio, având, în acelasi timp, si drept de proprietate si control asupra activitatilor a companiilor de telecomunicatii - Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).
"În pofida discutiilor purtate periodic pe aceasta tema, România nu si-a modificat înca normele privind separarea structurala, astfel încât Comisia Europeana a decis sa trimita un aviz motivat, cerându-i sa rezolve aceasta problema", se mai spune în comunicat.
Prin MCSI, statul român controleaza integral SNR si un numar de actiuni reprezentând 45,99% din capitalul social al Romtelecom, alaturi de grupul elen OTE - 54,01%.
Comisia Europeana a sesizat deja Curtea de Justitie a UE în legatura