Lecţii despre privarea de libertate. E ceea ce au învăţat câţiva elevi din Arad. Dascăli le-au fost de această dată câţiva deţinuţi, condamnaţi la ani grei de detenţie. Adolescenţii au înţeles că între teribilismul vârstei şi o condamnare pe viaţă este, de foarte multe ori, o graniţă subţire, care, odată încălcată, îţi schimbă existenţa definitiv.
Zece elevi ai unui liceu din Arad au stat faţă în faţă cu cinci deţinuţi, condamnaţi pentru omor, tâlhărie sau trafic de droguri. Au de ispăşit sentinţe grele, unii pe viaţă. Au fost foarte tineri când au ajuns după gratii, s-au maturizat în celule şi acum încearcă să îi convingă pe elevi că violenţa nu este calea spre fericire. La 29 de ani, Robert Schifineţ, unul dintre deţinuţii care a stat de vorbă cu elevii, are deja 10 ani de puşcărie la activ. A comis un omor pe când avea 19 ani, iar acum are de ispăşit, pe viaţă, o greşeală făcută din teribilism.
“Cel mai important lucru pe care tinerii trebuie sa-l facă este să fie aproape de familie. Pentru că familia destrămată te aduce în anturajul nepotrivit”, a spus Robert Schifineţ, deţinut. Elevii au intrat pentru prima dată într-un penitenciar. “Am simţit frică, acesta a fost primul sentiment în momentul în care am intrat în penitenciar şi apoi milă pentru deţinuţi”, a spus Cristina Rusu, elevă. Elevii care participă la acest proiect le vor povesti colegilor lor impresiile trăite. Totul în speranţa că vor înţelege că violenţa în şcoli nu duce la nimic bun. Organizatorii speră ca în acest fel să reducă violenţa în şcoală.
“Acest proiect şi-a propus să-i facă pe elevi să conştientizeze că odată ajunşi aici, viaţa lor se va schimba de o manieră ireversibilă”, a spus Paul Popa, psiholog, Penitenciarul de maximă siguranţă Arad.