„Măsura adoptată de senatorii români, de scădere a cotei unice de impozitare a veniturilor de la 16 la 10 %, va produce un deficit public superior celui convenit cu FMI” (Les Echos). „Fillon, reformă şi rigoare până în 2012” (Le Figaro). „Fillon îşi impune rigoarea” (La Tribune). „Fillon confirmă că politica de austeritate rămâne neschimbată” (Le Temps). „Fillon apără o rigoare liniștită” (Les Echos).
Presa franceză şi europeană scrie despre riscul de faliment al unor state din Europa.
“Riscul de faliment al unor state europene bântuie piețele”, afirmă Le Monde, care evocă “îndoielile crescânde pentru solvabilitatea Irlandei”. Anunțul planului de salvare a Irlandei nu a avut efectul scontat. Departe de a tempera, frica de o eventuală contagiere a Portugaliei şi Spaniei este mai mare ca oricând. În timp ce la Dublin continuau negocierile pe tema planului de salvare al Irlandei, moneda comună euro a căzut sub pragul de 1,34 dolari – nivelul cel mai scăzut din ultimele două luni. Declarațiile alarmiste ale liderilor europeni au alimentat tensiunile. Cancelara germană, Angela Merkel, a declarat că situația monedei unice euro este “extrem de serioasă”. Ministrul german al Finanțelor, Wolgang Schäuble, a declarat în faţa deputaților germani că “viitorul monedei unice este în joc”. Lipsa de încredere a piețelor financiare se manifestă faţă de statele de la periferia zonei euro, state care se confruntă cu o explozie a costurilor legate de împrumuturile externe. Aici este citată Portugalia. Chiar şi Spania suscită neliniște chiar dacă situația finanțelor spaniole este departe de a fi la fel de gravă ca cea din Grecia şi din Irlanda.
Unele ziare franco-europene rețin că Fondul Monetar Internaţional a avertizat România asupra scăderii cotei unice de impozitare. Printre acestea, principalul cotidian francez cu tenta economică, Les Echos. „Măsura adoptată de s