Legea parteneriatului public-privat deschide, din păcate, supapa practicilor neloiale, potrivit Andreei Paul- Vass, consilierul premierului Emil Boc.
Vass a precizat, în cadrul unei conferinţe cu tema „parteneriatul public-privat”, că „o idee bună, dacă este pusă în aplicare prost, mai bine nu o aplici”.
EVZ a prezentat, în exclusivitate, pe 23 noiembrie draftul privind normele de aplicare a legii parteneriatului public-privat, care, dacă va intra în vigoare, le-ar permite primăriilor, consiliilor judeţene şi ministrelor să reabiliteze şi să administreze în parteneriat public-privat cimitirele, parcurile, aeroporurile, şi chiar resursele subterane ale României.
Legea Parteneriatului public-privat a fost publicată în Monitorul Oficial la 5 octombrie 2010. Acesta a fost retrimisă însă în parlament de preşedintele Traian Băsescu, care considera, printre altele, că legea conferă puteri discreţionare partenerului public. Parlamentul a votat însă legea într-o formă foarte aproape de cea iniţială.
Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că reacţia oficialilor CE a fost extrem de dură după apariţia legii în Monitorul Oficial. „Anca Boagiu, iniţiator al legii şi actualul ministru al transporturilor, a fost atenţionată de unul dintre comisarii europeni că anumite prevederi ale Legii încalcă Tratatul, iar Comisia ia în calcul declanşarea procedurii de infringement", suţin sursele citate.
Potrivit lui Sorin Ioniţă, director executiv SAR: „Abolirea competiţiei pe piaţa achiziţiilor publice, spre satisfacţia totală a PDL-PSD-PNL-UDMR. Piaţa va fi foarte veselă, că la presiunile ei s-a făcut legea. Contractele se vor semna mai repede, cel puţin cele mari şi importante, unde cei lăsaţi pe margine vor mârăi, dar nu vor îndrăzni sa atace în justiţie”.
Potrivit legii, primăriile, consiliile judeţene şi ministerele vor putea încheia cinci tipuri