După ce Irlanda a renunţat la mândrie şi a cerut ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi FMI, Portugalia şi Spania se tem că ar putea fi următoarele pe listă. Dar dacă în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei era vorba de economii cu dimensiuni mici, PIB-ul Spaniei depăşeşte 1.000 mld. euro, fiind al patrulea cel mai mare din zona euro.
Analiştii de la compania de consultanţă Capital Economics consideră că nota de plată pentru salvarea Spaniei s-ar putea ridica la 420 de miliarde de euro, scrie The Guardian. Jennifer McKeown, economist-şef la Capital Economics, consideră că fondurile dedicate de Uniunea Europeană pentru salvarea economiilor cu probleme se ridică la 660 de miliarde de euro, din care se vor scădea aproape 100 de miliarde de euro care vor lua calea Dublinului. Astfel, în fondul actual vor mai rămâne aproximativ 560 de miliarde de euro pentru a vindeca Portugalia şi Spania.
"Dacă Portugalia va avea nevoie de aceleaşi fonduri ca Irlanda, atunci salvarea Spaniei atârnă într-un fir de aţă", spune McKeown de la Capital Economics.
Posibilitatea ca economia spaniolă să aibă nevoie de un bailout rămâne momentan redusă, însă costurile la care guvernul de la Madrid se împrumută de pe pieţe au atins cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea monedei euro încoace.
Spania este a patra economie ca dimensiune din zona euro şi, similar Irlandei, a fost nevoită să se împrumute excesiv ca urmare a colapsului din sectorul imobiliar şi din cel al construcţiilor. Cei zece ani de creditare relaxată au umflat balonul speculativ de pe piaţa imobiliară până când sectorul a ajuns să cuantifice un sfert din economie.
Mix letal
Deşi reglementarea de pe piaţa bancară din Spania a fost strictă şi în perioada boomului economic, unii analişti cred că reducerea cu 40% a preţurilor pentru proprietăţile imobiliare în tandem cu o rată a şo