Analiştii cred că recentul atac al Coreii de Nord asupra unei insule din apele teritoriale ale Coreii de Sud şi vizita unui cercetător american la cea mai mare centrală nucleară a statului comunist, fac parte din strategia liderilor de la Phenian de a readuce Statele Unite înapoi la masa negocierilor referitoare la programul nuclear al statului comunist, scrie Bloomberg.
Bruce Klingner, fost responsabil al CIA pentru Coreea, spune că surprinzătoarea strategie a comuniştilor nu va avea sorţi de izbândă şi că ar putea cel mult tensiona relaţiile dintre Statele Unite şi China.
Armata Coreii de Nord a tras la începutul săptămânii câteva zeci de focuri de artilerie către insula Yeonpyeong de pe teritoriul sud-coreean. Pe lângă incendiile pe care le-a provocat, în timpul schimbului de focuri au murit doi soldaţi ai Coreii de Sud, iar alţi 15 militari au fost răniţi. Preşedintele Coreii de Sud, Lee Myung Bak, a condamnat virulent atacul şi a decis să răspundă cu focuri de artilerie şi cu detaşarea în zonă a avioanelor de vânătoare.
Strategia Coreii de Nord are şanse mici de reuşită
"Strategia Coreii de Nord este aceea de a fi suficient de incomodă pentru Statele Unite astfel încât americanii să fie nevoiţi să revină la masa negocierilor pentru a cumpăra disciplina statului comunist", crede Paul Stares, directorul Centrului pentru Acţiuni Preventive ce face parte din Consiliul pentru Relaţii Externe al SUA.
Autorităţile de la Washington au condamnat atacul şi au dat reasigurări că sunt pregătite să apere interesele Coreii de Sud.
Americanii susţin că vor negocia cu partenerii chinezi pentru a găsi cele mai oportune soluţii pentru a redemara negocierile multilaterale alături de Coreea de Sud, Japonia şi Rusia pentru a denucleariza Peninsula Coreeană.
"Sperăm că părţile vor face mai mult pentru a contribui la pacea şi stabilitatea din Pe