Peste 300 de exponate scoase la iveală în comuna Răcătău pot fi admirate zilnic între orele 9.00 şi 17.00, la un tarif modic.
Elevii şi studenţii care îndrăgesc istoria poporului român sunt aşteptaţi atât sâmbătă, cât şi duminică la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău pentru a vedea colecţia de obiecte descoperite într-o aşezare cu morminte geto-dacice.
Sub genericul „Tamasidava“, expoziţia adună peste 300 de piese de diferite dimensiuni. „Săpăturile la aşezarea geto-dacică s-au efectuat între 1967 şi 1997, iar la tumul între 1998 şi 2002 de către mine, Vasile Ursache şi Viorel Căpitanu la situl arheologic din comuna Răcătău. Este pentru prima dată când expunem obiectele“, a precizat Lăcrămioara Istina, muzeograf arheolog.
În sală sunt expuse pentru vizitatori amfore, podoabe de sticlă, ceramică şi săgeţi. În ceea ce priveşte ceramica pot fi admirate vase de lut lucrate la mână şi la roată cu diverse motive decorative.
Expoziţie cu rol educativ
„Am adus pentru public o expoziţie nouă pentru a le oferi oamenilor ocazia de a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale. Îi aşteptăm pe vizitatori de marţi până duminică între orele 9.00 şi 17.00“, a declarat Teodosia Rotaru, şef de secţie la muzeul de istorie.
Cei care au vizitat deja expoziţia spun că au rămas impresionaţi. „E ceva extraordinar. În general, putem admira piesele în albume sau manuale. Faptul că le putem vedea cu ochii noştri e ceva nemaipomenit“, a spus Iulian Achiţei, elev. Cei interesaţi de expoziţie trebuie să ştie că preţul unui bilet de intrare costă 4 lei. Expoziţia va putea fi admirată până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor.