Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Romania s-a imprumutat joi cu 1,3 mld. de euro de pe piata locala
Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat pe piata locala cu 1,3 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la trei ani, peste valoarea programata de un miliard de euro, la un randament mediu de 4,8%. Bancile comerciale au subscris in total titluri de 2,05 miliarde euro si bancile au cumparat obligatiuni de 1,04 miliarde euro in nume propriu si 257,05 milioane euro in contul clientilor. La momentul anuntului licitatiei, saptamana trecuta, Finantele au anuntat ca vizeaza sa plaseze titlurile la o dobanda de 4,5% in euro.
Finantele trebuie sa ramburseze in 29 noiembrie, un imprumut de 1,42 miliarde euro, contractat in noiembrie 2009, prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an, la un randament mediu de 4,25% pe an. Piata se astepta la un randament cuprins in intervalul 4,6 - 4,9%.
Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, la TVR, ca daca Finantele vor reusi sa acceseze acest credit de circa un miliard de euro cu dobanzi sub 5%, inseamna ca Romania a redevenit credibila.
Renuntarea la euro ar conduce la insolventa sistemului bancar european
Renuntarea la euro ar conduce la insolventa sistemului bancar din Europa, astfel ca moneda uniunii monetare europene nu poate sa dispara, potrivit unei analize a companiei britanice de servicii financiare Evolution Securities. Bancile din Franta, Germania si Marea Britanie ar putea pierde 360 de miliarde de euro daca moneda europeana s-ar prabusi, presupunand o devalorizare de numai 30% odata cu restabilirea monedelor nationale. In cazul in care Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Irlanda ar adopta monede proprii pe