Expoziţia de la Muzeul Apelor este unică în Moldova şi printre cele mai bogate din ţară.
Sucevenii care nu vor să plece departe de casă în acest sfârşit de săptămână pot face o vizită la Fălticeni la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu“. Spaţiul expoziţional este pe strada Nicu Gane, în clădirea fostului Tribunal. Muzeul adăposteşte o colecţie impresionantă de amfibieni, peşti şi animale din mări şi oceane.
Cel mai admirat exemplar este un crocodil împăiat. „M-a impresionat cel mai mult sala cu acvarii. Am putut vedea pirahna şi alţi peştişori exotici“, povesteşte Alexandra Cicoveanu, elevă în Suceava. Colecţia de animale acvatice adună peste 800 de exemplare. Mai bine de jumătate sunt vii. Bureţi de mare, sturioni, şerpi veninoşi, broaşte ţestoase, scoici, raci şi zeci de specii de peşti trăiesc în 13 bazine uriaşe. Acvariile au peste 11.000 de litri de apă. Expoziţia este compartimentată pe nouă ecosisteme.
„Mai există ceva unic la Fălticeni la muzeu. Este vorba de un glob pământesc făcut de profesorul de geografie Neculai Isaic. Acesta a lucrat la el cinci ani şi jumătate şi este făcut cu o exactitate milimetrică. Este unic în lume pentru că reprezintă harta formelor de relief de pe fundul apelor“, explică George Firuţă, muzeograf. Un alt punct de atracţie din Fălticeni este o trăsură sculptată cu briceagul, iar creatorului i-au trebuit 35 de ani ca să o termine.
„Ion Irimescu“, cea mai mare colecţie de autor
Aceasta a fost expusă şi la Paris în 1937 într-o expoziţie universală. Tot în acest muzeu puteţi admira uneltele de pescuit precum: leasa, vîrşa, sacul de fund, etera, crîsnicul, volocul şi prostovolul, dar şi bărci din lemn de salcie roşie şi monoxila, folosită doar pe canalele Dunării. Muzeul este deschis de marţi până duminică, iar biletul costă 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru copii.
În aceleaşi zile est