Asociaţia pe care o conduce, SOS Infertilitatea, a fost recompensată la Gala Premiilor Participării Publice, competiţie unde sunt distinse anual cele mai bune iniţiative cetăţeneşti.
Elena Miclea este unul dintre cei mai accerbi militanţi în problema finanţării reproducerii asistate medical de către stat, în România neexistând o legislaţie cu privire la metodele de fertilizare in vitro sau la inseminare artificială.
SOS Infertilitatea a atras atenţia asupra acestui subiect delicat şi, mai mult a încercat să convingă autorităţile pentru adoptarea unei legislaţii în domeniu. Membrii organizaţiei au iniţiat demersuri pentru obţinerea tratamentelor şi procedurilor gratuite pentru cuplurile care au această problemă.
Exemplu din străinătate
Elena este una dintre femeile care s-au confruntat cu această boală, şi a reuşit prin intermediul fertilizării in vitro să dea naştere a doi copii minunaţi care au în prezent un an şi trei luni: Matei Ştefan şi Ana-Maria. Prima fertilizare care nu a reuşit a făcut-o la o clinică din Capitală, iar cea de-a doua, care a fost reuşită, în Austria, toate costurile fiind suportate de ea.
Spre deosebire de România, lucrurile stau cu totul altfel peste hotare. Pentru creşterea natalităţii, multe ţări din UE suportă o parte din costurile procedurilor necesare cuplurilor infertile. De pildă, în Ungaria, femeile cu probleme de fertilitate au dreptul la cinci fertilizări gratuite, în Bulgaria la trei, iar în Franţa la patru, pentru primul copil.
Organizaţia pe care o conduce în prezent reuneşte persoane care au sau au avut probleme de fertilitate şi care s-au implicat în Campania „SOS Infertilitatea este o boală“. Membrii asociaţiei au avut nenumărate întrevederi cu autorităţile, atrăgând sprijin pentu cauza infertilitatii. Răspunsul Ministerului Sănătăţii, că infertilitatea nu reprezintă o problemă care să fie luată