Postul este binevenit în oricare perioadă a anului, spun specialiştii. Însă trebuie să ţinem cont de câteva atenţionări, scrie CSID.ro. Nu trebuie să ne înfometăm până la epuizare, ci să combinăm cu grijă alimentele şi să diversificăm meniul. Deoarece majoritatea dintre noi avem tendinţa să adoptăm o dietă predominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc.), ce depăşeşte necesarul zilnic, există riscul să ne îngrăşăm în această perioadă. În acest sens, ar trebui să ne axăm pe legume, crude sau gătite, şi fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor. Pe de altă parte, restricţiile alimentare ar putea pune siluetele silfide în pericol, slăbind mai mult decât e necesar sau ne dorim. Pentru persoanele subponderale, se recomandă un regim echilibrat şi săţios, care să nu priveze corpul de principiile sale de bază. Se poate mânca bine şi fără să restricţionăm porţiile de mâncare, susţin specialiştii, sfătuindu-ne să ocolim regimul auster (post negru) sau pe cel hipocaloric dacă nu vrem să pierdem în greutate. Specialiştii mai spun că o altă problemă care apare în perioada postului îi vizează direct pe „carnivori”, cei care au nevoie zilnic de produse pe bază de carne. Cel mai adesea, aceştia se plâng de ameţeli şi lipsă de vlagă, acuzând meniul vegetarian că este prea sărac pentru a le hrăni nevoile nutriţionale. De aceea, este important să se bea o cantitate suficientă de lichide pe zi (ideal 2 litri) şi să se mănânce suficient pentru a nu avea astfel de surprize. În plus, este nevoie de o cantitate de două ori mai mare (55-60 gr de proteine vegetale/zi) pentru a acoperi nevoile minime ale organismului, faţă de doar 30-35 gr când proteinele administrate provin din ouă, lapte şi carne.
Autori: A.B.
Postul este binevenit în oricare perioadă a anului, spun specialiştii. Însă trebuie să ţinem cont de cât