Nici sărăcia nu se împarte egal în România
Ajutorul de şomaj va scădea, pensiile vor fi îngheţate, mai puţini bani pentru investiţii şi salarii, statul va încasa mai puţin din impozitul pe profit, firmele vor face mai puţini bani. Acesta este peisajul financiar pictat pe Guvern pe şevaletul proiectului de buget pe 2011. Dar hei, ce mai contează, atât timp cât vom avea creştere economică de 1,5%?
Indemnizaţia de şomaj va reprezenta anul viitor 375 de lei şi valoarea sa va fi calculată la 75% din indicatorul social de referinţă a cărui valoare este stabilită la 500 de lei, şi nu din salariul minim, care va fi de 670 de lei. La această sumă se va adăuga, ca şi în prezent, între 3% şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de cotizare.
În privinţa pensiilor, acestea vor rămâne îngheţate pe tot anul viitor, ca şi pensia minimă de 350 de lei, care este acordată acum sub forma unei indemnizaţii sociale. De asemenea, nivelul contribuţiilor sociale percepute firmelor şi angajaţilor nu va scădea sub nivelul actual.
Guvernul a majorat însă contribuţia care va fi trecută către fondurile administrate privat de pensii de la 2,5% la 3%. Schimbarea de acum vine după ce România a cerut Comisiei Europene să nu includă în deficit sumele pe care le varsă pentru fondurile administrate privat. Majorarea contribuţiei înseamnă că se vor vira anual în plus circa 300 milioane de euro către administratorii privaţi.
Executivul a mai redus pentru 2011 şi banii care rămân la bugetele locale din TVA de la 17 miliarde de lei la 13,8 miliarde de lei, iar sumele alocate pentru salariile şi contribuţiile din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, dar şi ajutorul social şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei vor scădea de la 11,5 miliarde de lei la 8,8 miliarde de lei.
De asemenea, Executivul interzice auto