Nu se poate spera la "măturarea" comuniştilor de pe scena politică, ci măcar la reducerea numărului de mandate al acestora, astfel încât o nouă coaliţie să poată numi un preşedinte şi un Guvern pentru un mandat întreg
Al patrulea exerciţiu electoral în doi ani din Republica Moldova - după alegeri la termen (aprilie 2009), alegeri anticipate (iulie 2009) şi un referendum eşuat (septembrie 2010) - cheamă la urne, duminică, peste 2,5 milioane de cetăţeni, care speră ca ţara să iasă din blocajul politic.
Fie că acceptă sau nu "dialogul" cu Partidul Comuniştilor (PCRM), formaţiunile cu şanse de a intra în noul Parlament exclud o alianţă politică cu partidul socotit vinovat de izolarea ţării în ultimul deceniu. Conform Jurnal.md, liderii a şapte partide exclud alianţele cu PCRM.
Dincolo de acest acord în privinţa excluderii comuniştilor de la putere, extrem de multe puncte divergente rămân între cei chemaţi să guverneze ţara, astfel încât nici închegarea unei noi coaliţii de guvernământ nu pare o sarcină uşoară. În funcţie de scorurile obţinute în alegeri, cele patru partide din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) îşi vor reconfigura colaborarea.
Caruselul sondajelor
Un sondaj (citat de Unimedia.md), dat publicităţii cu şase zile înainte de scrutin, arăta aceleaşi preferinţe politice puternic fracţionate, astfel că Moldova nu va scăpa de negocieri pentru formarea unei coaliţii, care ar putea prelungi pe termen nedefinit blocajul. Potrivit sondajului, PCRM rămâne în frunte, cu 40.15% din preferinţele alegătorilor.
Comuniştii sunt urmaţi de Partidul Liberal Democrat (PLDM - al premierului Vlad Filat) cu 18.3%, Partidul Democrat (PD - al fostului preşedinte comunist al Parlamentului, Marian Lupu) are 17.1%, iar Partidul Liberal (al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi al primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă) - 9,4%.
Alianţa M