Prigoană a vorbit. A articulat cuvinte, le-a grupat şi a exprimat o idee. Efortul a fost uriaş, dar iată, după doi ani de mandat, n-a fost totul în van. Sursa: EVZ
El propune să oficializăm numele de "ţigani" atunci când ne referim la comunitatea romă. E afectat de confuzia pe care o fac europenii între romi şi români. "România, ţara romilor", susţine el că e deducţia logică în spaţiul UE. Demersul lui Silviu Prigoană, sprijinit de europarlamentarul Sebastian Bodu (amândoi fiind în PDL), este de o futilitate incomprehensibilă. Ca să fiu pe înţelesul Academiei Române, că tot a dat aviz favorabil propunerii lui Silviu Prigoană.
Chestiunea macină adânc întreg grupul democrat- liberal, mai mulţi reprezentanţi ai acestui partid atingând subiectul. În general, luările de poziţie vin de la politicieni care se plictisesc îngrozitor la serviciu, chinuiţi să şadă în scaune şi să nu facă nimic. Coincidenţă, semnalul vine de la Traian Băsescu, preşedintele declarând în urmă cu câteva luni, anterior oricăror iniţiative personale ale parlamentarilor PDL, că înlocuirea termenului "ţigan" cu "rom" în actele oficiale a fost "o greşeală politică".
Nimeni n-are mai mult curaj decât Silviu Prigoană în susţinerea ideilor proprii, atunci când acestea vin de la Cotroceni. Dar îndreptarea presupusei greşeli politice este, în fond, "incorectă politic". Dacă ne e atât de greu să evităm cuvântul ţigan, atunci de ce să nu le spunem jidani evreilor? Ce atâta fandoseală! Curaj, domnule Prigoană! Etichetele etnice sunt o formă de egocentrism, iar aşa-zisa anatemă naţională declanşată de cazul "Mailat" în Italia e un foc de paie.
Pentru cei mai mulţi, numele "ţigan" şi-a pierdut sensul peiorativ, însă nu e apanajul liderilor politici aflaţi la putere şi al unui şef de stat lansarea de teme care ating sensibilităţi etnice sau care lezează demnitatea um