Dupa ce problemele Greciei si Irlandei au dat peste cap orice estimari privind economia zonei euro si iesirea din criza, este randul Portugaliei si Spaniei sa ingrijoreze pietele. Amenintate de o criza a datoriilor sunt, de asemenea, Italia si Franta.
Anuntul privind o posibila interventie din partea UE si FMI pentru a usura povara datoriei irlandeze se pare ca nu a linistit investorii, care vad un efect de domino cu privire la acese probleme.
Portugalia, in prima linie
In Portugalia, nici macar asigurarile premierului nu inspira credibilitate oamenilor de afaceri, cu toate ca, spre deosebire de Irlanda, Lisabona nu se confrunta cu nicio criza majora a sectorului bancar sau cu un balon imobiliar. "Nu exista nicio relatie intre Portugalia si Irlanda", a spus Jose Socrates, premierul socialist portughez.
Dar Portugalia se confrunta cu un model de crestere economica nesustenabila si cu o lipsa de competitivitate. Timp de 10 ani, tara a inregistrat o crestere lenta, iar pietele sunt sceptice cu privire la capacitatea Guvernului de a reduce deficitul bugetar de la 9,3% in 2009, la 7,3% pana la sfarsitul anului.
Preocuparea s-a nascut si ca urmare a perspectivelor sumbre privind anul 2011. In momentul in care majoritatea masurilor de austeritate vor intra in vigoare, tara ar putea plonja in recesiune. In aprilie-iunie, refinantarea unor imprumuturi in valoare de 9,46 de miliarde de euro va fi un test, scrie Le Point.
Spania, la marginea recesiunii
Guvernatorul Bancii Spaniei recunoaste ca efectele crizei irlandeze "s-au extins rapid" pentru tarile aflate la periferia zonei euro si se fac "simtite" la nivelul datoriei spaniole. Pentru Mercier Thibault, specialist in probleme PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia, Spania) de la BNP Paribas, Madridul este departe de a intra in incapacitate de plata,