Riscurile s-au redus, perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro care întâmpină dificultăţi, deficitul bugetar a scăzut semnificativ, iar economia îşi revine, a declarat Jeffrey Franks pentru Mediafax, întrebat dacă situaţia din România este mai bună decât în ţări ca Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia. Şeful misiunii FMI în România spune că s-a realizat o îmbunătăţire semnificativă a percepţiei României pe pieţele internaţionale, iar faptul că România s-a angajat să continue programul cu FMI reprezintă o siguranţă într-o perioadă incertă.
Principalele declaraţii ale şefului nmisiunii FMI în România:
* Începem să resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, o reducere semnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Şi răspunsul meu este, da, cred că perspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi.
* În România au fost luate măsuri foarte dure în iulie pentru reducerea deficitulu bugetar. Veniturile bugetare cresc, iar chetuielile scad. Prima de risc pentru România a scăzut pe pieţele internaţionale din momentul în care au fost luate aceste măsuri, pentru că pieţele internaţionale ştiu că România se află într-o situaţie mult mai sustenabilă acum.
* Aceasta este o schimbare uriaşă. Anumite reforme structurale au fost deja adoptate în cadrul programului şi altele urmează să fie aprobate, precum legea salarizării unitare, reforma pensiilor şi legea responsabilităţii fiscale. Acestea au un impact uriaş asupra percepţiei pieţelelor internaţionale despre cât de sustenabilă este România. Ele se uită la aceste măsuri şi spun: Nu iau doar măsuri de constrângere, ci îşi construiesc acţiunile astfel încât să nu aibă probleme în viitor.
* Cred că el (Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI) a vorbit