Poliţia din Neamţ nu s-a ocupat de protejarea cetăţenilor, ci de protejarea afacerilor clanurilor interlope. Această imagine rezultă din raportul corpului de control al ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
Şeful IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric, adjuncţii săi Ioan Andrieş şi Stelică Bezim, ca şi comisarii Ioan Pânzariu ( şeful Serviciului Investigaţii Fraude) şi Ioan Amihăiesei ( şeful Serviciului Investigaţii Criminale) sunt cercetaţi prealabil, penal - spun surse de la Interne. Ei sunt suspectaţi de favorizarea infractorului şi de grave neglijenţe în serviciu, în formă continuată.
Caz fără precedent: în doi ani la Inspectoratul Poliţiei Judeţene Neamţ, condus de comisarul Aurelian Şoric, nu s-a luat nici o declaraţie în 2.195 de dosare cu infracţiuni grave; iar în anul 2010 nu au fost înregistrate alte 84 de dosare tâlhării, şantaje, violuri. Judeţul era condus de grupurile de interlopi Mararu (deţinea monopol asupra traficului de maşini furate, tâlhării, şantaje, cămătării, taxe de protecţie), Mironescu (taxe de protecţie şi cămătărie, în război deschis cu clanul Mararu) şi Ţâţâ (deţin monopol pe trafic de droguri, arme, ţigări, prostituţie) . Probabil, situaţia de la Neamţ seamănă cu cele din alte judeţe ca Brăila, Constanţa, Galaţi, Dolj, unde au avut loc reglări de conturi sângeroase.
Nici un raport de control posdecembrist al Ministerului Administraţiei şi Internelor nu a oglindit atât de fidel situaţia reală, nu atât a inactivităţii de prevenire şi combatere a infracţiunilor pe care trebuia să o facă Poliţia, cât mai ales complicităţile cu lumea interlopă, pe care opinia publică o bănuia doar.
Corpul de control al ministrului Internelor Traian Igaş a descoperit la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ o situaţie halucinantă: 2.195 de dosare în care timp de doi ani nu s-a făcut nici o anchetă, iar la 84 de p