Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine aşteaptă ca măcar în luna decembrie să aibă mai mulţi clienţi.
La Centrul de Transfuzii Sanguine din Suceava vin de obicei donatorii fideli, cei cu vârsta de peste 40 de ani. „Avem persoane pe care le chemăm de acasă atunci când este nevoie urgent de sânge, mai ales la grupele rare şi la cei cu Rh-ul negativ unde este mereu deficit“, ne-a declarat doctorul Maria Pilat, şefa Centrului de Transfuzii. Şi aproape jumătate dintre cei 25 de angajaţi ai instituţiei sunt donatori fideli. Luna aceasta, 500 de suceveni au donat sânge, însă analizele de laborator au arătat că din cei 200 de litri adunaţi, 15 nu pot fi folosiţi.
Studenţii au spus „pas“ donării
Efectele lipsei donatorilor se văd la spitale. „Bolnavii trebuie să aştepte şi câte trei zile până se găsesc donatori. În primul rând îi operăm pe ce care prezintă riscuri vitale“, a spus medicul Sorin Gheorghe Hâncu, şeful secţiei de Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Luna aceasta, asociaţiile studenţeşti au oragnizat la nivel naţional o campanie de donare de sânge. Deşi se vorbea de câteva sute de studenţi suceveni care trebuiau să se prezinte la Centru, doar zece au răspuns la acest apel.
Sucevenii vin să doneze de obicei dacă au rude care au nevoie de sânge sau pot urma exemplul colegilor de muncă. Este cazul lui Daniel Sarcinschi. „Întâi a venit şeful, apoi am văzut şi alţi colegi. Am zis că e şi sănătos să donezi pentru că se reface sângele şi am venit şi eu“, ne-a spus tânărul care lucrează la o firmă de IT.
Cei care donează primesc tichete de masă
Sunt acceptaţi ca donatori sucevenii cu vârste între 18 şi 62 de ani, care au peste 50 kilograme şi sunt complet sănătoşi. În schimb, ei primesc şapte bonuri de masă, reducere de 50% la abonamentul TPL pentru o lună, liber de la muncă în ziua respectivă, dar îş