Desi salvata in 2008 de la faliment de catre FMI, orgolioasa Ungarie a refuzat in iunie 2010 sa continue programul de reforme asumat cu finantatorii internationali. A gasit mai de cuviinta sa isi impinga singura masina economiei decat sa apeleze la strainii care te bat apoi la cap cand sa apesi pe frana, cand pe ambreiaj si mai ales, incotro s-o iei. Muschii proprii au fost preferati, mai altfel spus, celor umflati de pompa altora. Prin urmare, dupa cinci trimestre de scadere economica, economia maghiara a iesit din recesiune si isi bazeaza bugetul pe 2011 pe o crestere de 3%. Care este insa pretul si cine il va plati?
Inca de pe vremea premierului Gyurcsany, ministrul Economiei, Bajnai, a aplicat un dur program de reforme, inghetand salariile si restructurand sistemul de pensii. A micsorat impozitul pe venit pana la 17%, a redus contributiile sociale platite de angajatori, a crescut taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 20 la 25%, a eliminat cea de-a 13-a pensie, a inghetat ajutoarele sociale pentru urmatorii doi ani samd.
Masurile nu au generat insa suficient combustibil pentru a indeparta Ungaria de gaura neagra a crizei, asa incat noul premier Orban a propus alte ajustari. O taxa aplicata bancilor si institutiilor financiare – care va opera minim 3 ani- va mari veniturile la buget cu 200 de miliarde de forinti (fata de cele 13 miliarde cat reprezinta contributia actuala), dar si asupra telecomului si comertului modern.
Planurile de reforma propuse in vara de Orban (29 de puncte) mai includeau noi reduceri salariale, eliminarea masinilor de serviciu si telefoanelor mobile din dotarea functionarilor, dar si modificarea sistemului pentru absorbtia fondurilor comunitare, in favoarea intreprinderilor mici si mijlocii. Mai nou, Ungaria le-a oferit cetăţenilor săi un ultimatum: mutaţi-vă pensiile private la stat sau le pierdeţi pe cele din sis