Aceştia au reuşit să „sufle“ distincţia altor peste 50 de inventatori din întraga ţară cu un sistem de diguri modulare. Digurile modulare au fost scoase pe piaţă la jumătatea lunii februarie de o firmă băimăreană, preţul fiind de 2.000 de lei pentru fiecare metru şi pot face faţă fără probleme inundaţiilor devastatoare.
Băimărenii de la Societatea „Ramira“ au fost declaraţi astăzi marii câştigători al primei ediţii a Târgului Naţional de Invenţii de la Iaşi cu digurile antiinundaţie. „Este un premiu care ne onorează, de fapt o recunoaştere a acestei invenţii care poate preveni dezastrele provocate de inundaţii, chiar dacă este vorba doar despre o diplomă şi o plachetă“ a declarat Dumitru Matei, administratorul Societăţii Ramira. „Premiile se acordă invenţiilor aflate deja în producţie şi care rezolvă o problemă majoră făcând parte din domeniul prioritar al târgului care este «tehnici inovative de protecţie a populaţiei împotriva manifestărilor periculoase a fenomenelor meteorologice datorate schimbărilor climaterice“ a subliniat Constantin Antohi, preşedintele Societăţii Inventatorilor din Româniaşi preşedinte al târgului.
Producerea digurilor modulare a fost pusă la cale în anul 2006 de către un grup de trei ingineri din Baia Mare, Paul Mateescu, Daniel Borota şi Petre Tătaru. Aceştia au fost contactaţi, doi ani mai târziu, de societatea Ramira, care a achiziţionat dreptul exclusiv de producere şi vânzare pentru următorii cinci ani.
Cum funcţionează invenţia
Sistemul inventat de inginerii băimăreni se referă la un dig modular, al cărui principal scop este prevenirea inundării unor localităţi sau a unor suprafeţe arabile. Digurile pot fi utilizate şi la protecţia autostrăzilor împotriva viscolului, pe timp de iarnă. Potrivit brevetului de invenţie, un modul al digului este realizat dintr-o ramă din ţeavă, pe care este sudată o placă de me