Neputinţa companiei Dubai World de a-şi achita datoriile la timp a declanşat în luna noiembrie a anului trecut o criză de pe urmă căreia emiratul şi-a pierdut autonomia şi ambiţia.
Dubaiul nu va mai fi niciodată la fel, chiar dacă valurile de turişti se vor bucura în continuare de plajele aurii ale complexului hotelier Palm Jumeirah, autostrada Sheikh Zayed va fi de netraversat în vârfurile de sezon turistic, iar barurile şi cluburile de noapte vor transforma, conform obiceiului, noaptea în zi.
Ultimul an a schimbat radical planurile grandioase ale emiratului arab, punctul de cotitură care a declanşat efectele resimţite şi astăzi fiind data de 25 noiembrie 2009. În acea zi dezvoltatorul deţinut de stat Dubai World şi-a anunţat creditorii că nu îşi va putea achita la termen datoriile de aproximativ 25 de miliarde de dolari (18,4 mld. euro), iar situaţia va avea pe termen lung numeroase consecinţe asupra caracterului economic, financiar şi politic al emiratului, scrie The Guardian.
De la extaz la agonie
În luna februarie a anului trecut, grandoarea Dubaiului atingea apogeul. Însuşi conducătorul emiratului şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum preconiza ca până în 2015, Dubaiul să devină "un oraş arab de dimensiuni globale, capabil să rivalizeze Cordoba sau cu Bagdadul". Asemănarea cu principalele leagăne de cultură din timpul imperiului islamic medieval arată cât de sus erau aspiraţiile conducătorilor.
Însă criza financiară a schimbat definitiv viziunea asupra viitorului. Dacă strategia pe termen mediu se baza pe o creştere anuală a Produsului Intern Brut de 13,5%, aceste performanţe economice sunt acum fanteziste.
Simon Williams, economist al băncii britanice HSBC pentru Orientul Mijlociu, este de părere că PIB-ul Emiratelor Arabe Unite a scăzut în anul 2009 cu 2,9% şi va avansa cu o rată modestă de 2% în 2010 şi de 4,1% în 20