Membri ai breslei din întreaga Oltenie s-au întâlnit la Craiova, punând pe tapet probleme comune şi propuneri de viitor. Participanţii la „Cafeneaua regională“, eveniment găzduit de Biblioteca Judeţeană Aman, au găsit fructuoase zilele de dialog relaxat: „Împreună suntem mai puternici“.
Curioşi să afle cum se descurcă alţi colegi din Oltenia, cum gestionează ei situaţiile dificile, dar şi cum reuşesc să îi atragă pe cititori, zeci de bibliotecari din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea şi Gorj au acceptat fără ezitare să se întâlnească la Craiova, răspunzând invitaţiei lansate de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Timp de câteva zile, au descoperit că pot învăţa unii de la ceilalţi, că sunt experienţe ce pot fi preluate şi adaptate cu succes şi în alt judeţ decât în cel în care activează şi, mai mult decât atât, s-au convins că ceea ce numeau până acum comunicare în breaslă era mult spus.
„Prima dată am zis că e taman bine: mergem la capitala Olteniei, «mai vedem o cocoană, o trăsură, ceva…», pe deasupra titlu generic «Cafeneaua regională». În schimb, s-a întâmplat ceva extraordinar. Într-o atmosferă superbă, la Aman, ne-au oferit nu doar şansa de a ne cunoaşte şi a ne împrieteni, ci şi de a participa la dezvoltarea organizaţională a breslei noastre“, a spus Bibica Deac, directoarea Bibliotecii Municipale Virgil Carianopol din Caracal, convinsă că „cine are carte răstoarnă carul mare“.
„Este nevoie de finanţare constantă“
Împărţiţi pe ateliere de lucru, cu specialişti de la Aman în postura de mediatori ai dialogului, bibliotecari din judeţe diferite au făcut echipe şi au pus pe hârtie atât nemulţumiri comune, cât şi propuneri pentru o cât mai bună vizibilitate a muncii lor în societate.
„Astăzi, bibliotecile publice trebuie să facă faţă mai multor provocări administrative şi profesionale. Re