Apariţia şi răspîndirea presei la începutul secolului al XIX-lea aveau să aducă şi posibilitatea de a difuza diverse informaţii „casnice“. „Mica publicitate“ găseşte un aliat de nădejde în gazetă; de la comercianţi la proprietari, de la „marşande“ la guvernante, totul trece pe la rubrica „înştiinţare“, iar redacţiile ziarele funcţionează, cel mai adesea, şi ca birouri, buticuri, magazii etc.
Iată, „ştirile diverse“ apărute în Vestitorul Românesc, gazetă dedicată „tuturor ştiinţelor“, după cum se autodefineşte: „Jos iscălitul are cinste a da în cunoştinţă înaltii nobilimi şi cinstitului public că în magazia lui pe Podul Mogoşoai la hanul Dedu se află o bogată colecţie de tot feluri de costume de bal noă, precum: domino de mătase în toate feţe, costume naţionale, caracteristice şi de fantazie ş.a., atît de vînzare, cît şi de închiriat. Asemenea se află de vînzare tot felul de măsci. Preţurile sînt cele mai ieftine. Dacă va voi cineva vreun domin nou a’şi face, poate porunci, şi într’un curs de 12 ceasuri va fi gata cu un preţ cuviincios. Nădăjduieşte că şi în anul acesta se va bucura de acea încredinţare de care a fost cinstit în anii trecuţi. Bucureşti, carnavalul 1844. I. Varmberg.“ (21 ianuarie 1844)
DE ACELASI AUTOR Cui i-e frică de prostime? Ghearele lungi ale dregătoriilor Despre vrăjitori şi vrăjitoare „Sminteala limbii“: despre sudălmi şi ocări „La dumnealui Ieronim Momul au sosit acum de curînd o partidă de cea mai bună şampani, de cel mai bun vin de Bodro. Doritorii de cumpărat cu butelca sau o ladă, va afla un preţ cuviincios şi de calitatea cea mai bună.“ (13 ianuarie 1845)
„O persoană doreşte a cumpăra o droşcă veche sau mai puţin purtată, însă să fie de o fabrică de Viena şi mai uşoară. Cei ce vor avea o asemenea droşcă să îndreptează la redacţia Vestitorului Românesc unde este şi muşteriu de cumpărat.“ (6 ghenarie 1845)
„O p