Explicaţiile privind Ordonanţa 50 privind creditele populaţiei, cerute de Comisia Europeană, vor fi trimise cu o întârziere de o lună şi jumătate, a anunţat ieri preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorior, Constantin Cerbulescu, menţionând că în urma discuţiilor cu oficialii FMI şi CE, s-a considerat că este nevoie de acest răgaz pentru a se găsi un echilibru între protejarea consumatorului şi o relaţie echilibrată cu băncile.
"Am solicitat o prelungire a termenului (pentru transmiterea scrisorii - n.r.) cu o lună şi jumătate pentru a formula mai amplu tot ce era de explicat. De fapt, până la finele lunii decembrie a fost practic discuţia. Din punctul nostru de vedere am dat câteva explicaţii legate de solicitările dânşilor şi, mai precis, de articolul 95. A rămas ca noi, împreună cu membrii Comisiei de la Bruxelles, să ne punem de acord şi ei şi-au manifestat intenţia de a ne sprijini în a găsi o formulă cât mai corectă în relaţia client-bănci şi un echilibru în această relaţie", a spus Cerbulescu, citat de Mediafax, explicând că ANPC a transmis CE că ordonanţa este încă în analiză şi urmează să fie discutată articol cu articol şi să intre în plenul Camerei Deputaţilor. "Am căzut de acord ca termenul pentru scrisoare să îl putem prelungi şi să dăm explicaţii, sau mai bine zis lămuriri, vis-a-vis de ordonanţă", a spus Cerbulescu.
Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române, la finele lunii septembrie, să prezinte clarificări după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor Directivei europene în legislaţia naţională prin OUG 50/2010, care obligă băncile să aplice principiile de transparenţă şi pentru contractele în derulare. Răspunsul României trebuia transmis în termen de o lună de la data scrisorii, respectiv până la data de 28 octombrie.
Cerbulescu s-a întâlnit pe 9 noiembrie, la Bruxelles, c