Fermierii făgărăşeni au găsit soluţia pentru a transforma cultivarea cartofului într-o afacere rentabilă. Ei au ales să se unească şi să acceseze fonduri europene. Astfel, un vis s-a transformat în realitate. De curând, în comuna Viştea a fost construită o fabrică de sortare, spălare şi ambalare a acestei legume atât de populară în Ţara Făgăraşului. Tehnologia folosită este una de ultimă generaţie.
Cartoful făgărăşean reînvie pe piaţă
„Cartoful nu mai este o afacere“ – o vorbă tot mai des auzită prin satele Ţării Făgăraşului. Dacă odată, un cultivator de cartofi putea trăi şi chiar avea profit de pe urma acestei îndeletniciri, acum totul a devenit o muncă în zadar, iar mulţi oameni dezamăgiţi au început să renunţe să mai cultive. Sunt însă şi agricultori care au încercat să iasă din acest impas şi se pare că au şi reuşit. 70 de producători de cartofi au hotărât să se unească într-o asociaţie şi astfel au reuşit să obţină de la Uniunea Europeană nu mai puţin de 1.200.000 de euro. Banii au fost investiţi într-o fabrică de spălare, sortare şi ambalare a cartofilor la cele mai înalte standarde, care a fost pusă deja în funcţiune.
„ Este un centru de preluare a producţiei de cartofi a membrilor grupului. Este investiţia grupului de producători. Grupul nostru este printre puţinele grupuri de acest gen din ţară. Fabrica are o capacitate de preluare de 100 de tone pe zi, asta însemnând cam 10 tone pe oră la capacitate maximă. Capacitatea de livrare ar fi cam la 80 de tone pe zi, aproximativ 8 tone pe oră“, a spus Cleonic Sucaciu, producător în cadrul Asociaţiei Producătorilor de Cartofi din Ţara Făgăraşului.
Cartofi sortaţi şi ambalaţi la o tehnologie avansată
Astfel, după preluare, cartofii ajung să fie sortaţi şi ambalaţi la cea mai avansată tehnologie computerizată. În fabrica Asociaţiei Producătorilor din Ţara Făgăraşului se sort