Peste 600.000 de oameni, dintre care o treime copii, mor anual în toată lumea din cauza fumatului pasiv, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat vineri în revista medicală britanică The Lancet.
Potrivit autorilor, copiii sunt primele victime ale fumatului pasiv, deoarece ei nu pot să evite principala sursă de expunere - părinţii lor, care fumează în casă. Tot în cazul celor mici, fumatul pasiv creşte riscul de sindrom al morţii subite, pneumonie şi astm, potrivfit AFP.
Studiul citat este primul care a evaluat impactul global al fumatului pasiv. Autorii lui, provenind de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia) şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au folosit date din 2004 colectate din 192 de ţări.
Potrivit specialiştilor, fumatul pasiv a avut ca rezultat 379.000 de decese provocate de maladii coronariene, 165.000 de decese provocate de infecţii ale căilor respiratorii inferioare, 36.900 de decese provocate de astm şi 21.400 de decese provocate de cancerul pulmonar. În total, în medie, fumatul pasiv cauzează 603.000 de decese în fiecare an.
Acelaşi studiu relevă că, în multe zone ale lumii, femeile sunt cu cel puţin 50% mai expuse la fumatul pasiv decât bărbaţii.
Cele mai grave probleme de sănătate cauzate de fumatul pasiv sunt cancerul la plămâni, bolile de inimă şi afecţiunile respiratorii.
Doar 7,4% din populaţia mondială trăieşte în prezent în ţări care au adoptat o legislaţie contra fumatului. Autorii studiului recomandă "o întărire imediată" a convenţiei-cadru a OMS pentru lupta împotriva fumatului, care solicită taxe mai mari pentru tutun, folosirea unor pachete neutre de ţigarete (fără marcaje) şi care să conţină mesaje de prevenire
În România, nu mai puţin de 33.000 de oameni mor anual din cauza fumatului, ceea ce înseamă un deces la fiecare 16 minute, potrivi