Conform ultimului raport preelectoral prezentat astăzi de asociaţia Promo-LEX, climatul campaniei electorale din Republica Moldova în ultimele două săptămâni a fost marcat de diversificarea metodelor de agitaţie electorală din partea concurenţilor electorali. Politicienii s-au întrecut şi în incidente violente cu caracter electoral şi influenţe abuzive asupra alegătorilor.
„În perioada de raportare, CEC a adoptat hotărâri care au completat cadrul normativ, dar şi a depăşit prevederile Codului Electoral. CEC iarăşi a eşuat să îndeplinească prevederile Codului Electoral referitoar la precizarea modalităţii de vot pentru anumite categorii de alegători", a declarat Ion Manole, şeful misiunii de observare Promo-LEX. Reprezentanţii ONG-ului au mai constatat că în toate circumscripţiile electorale, cu excepţia celor pentru municipiul Bender şi regiunea transnistreană, au fost distribuite invitaţii la vot editate de CEC. Totuşi, CEC a eşuat să plaseze în termen pe pagina sa web listele electorale din toate secţiile de votare şi nu a prevăzut o modalitate unică de accesare a listelor electorale.
Petreceri electorale
şi aruncături de pietre
„Am observat, de asemenea, o serie de activităţi de agitaţie electorală: concerte electorale, acţiuni de tip «din uşă în uşă», publicitate stradală, petreceri pentru tineri sau autovehicule cu publicitate audio şi vizuală", a adăugat Manole. În cadrul campaniei nu puteau lipsi scenele violente între alegători sau membri de partide. Un exemplu este incidentul din timpul concertului interpretei Irina Loghin, care a fost atacată cu pietre de către un sătean din Costeşti. La acelaşi capitol poate fi tercută şi răpirea candidatului PCRM, Artur Reşetnicov.
Atragerea Bisericii în Campanie
În perioada de monitorizare, observatorii au constat şi cazuri de implicare indirectă a feţelor bisericeşti în campa