Închiderea fabricii de bere Ursus din Cluj nu are legătură cu o posibilă mutare a producţiei cunoscutului produs clujean într-un alt oraş. Cauza principală a fost, de fapt, scăderea generală a pieţei berii din România, a dat explicat ambasadorul Africii de Sud la Bucureşti, E.S. Pieter Swanepoel, aflat joi în vizită în Cluj-Napoca. "Domnul ambasador a discutat cu cei din conducerea companiei (n.r. - Ursus Breweries, deţinută de compania sud-africană SabMiller) şi a primit asigurări că nu este vorba de o extindere în alte oraşe, ci doar de o scădere a consumului de bere şi de o conservare a producţiei în următoarea perioadă. Fabrica nu se mută, se trece la o producţie de tip macro şi nu de masă", a declarat primarul Clujului, Sorin Apostu, în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu diplomatul sud-african.
Africanii vor să investească la Cluj
În timpul discuţiilor, cei doi au atins şi problema altor investiţii sud-africane în România, dar au vorbit şi despre firme interesate de zona Clujului, mai ales în domeniulIT şi software. "Mai sunt şi alte companii sud-africane în România, care au venit cu investiţii majore, ca New England, care a investit doar anul acesta 200 de milioane de euro. Cred că este un indiciu al interesului crescând pe care îl arătăm acestei ţări", a declarat diplomatul sud-african.
E.S. Pieter Swanepoel se află pentru a doua oară la Cluj, dar este prima sa vizită oficială de când a venit ca ambasador la Bucureşti, în urmă cu doi ani. Fabrica Ursus face parte din grupul sud-african SabMiller Breweries, care a decis, în urmă cu o săptămână, închiderea ei, din cauza scăderii pieţei berii. Pe locul fabricii închise la Cluj, Ursus Breweries va deschide un restaurant, au declarat în urmă cu câteva zile reprezentanţii companiei. În momentul de faţă, berea Ursus este produsă în Buzău.
Închiderea fabri