Estomparea petelor cutanate este un proces de durată, care necesită o tehnică potrivită şi protecţie faţă de razele ultraviolete. Toamna şi iarna sunt anotimpurile potrivite pentru a pune în aplicare aceste proceduri.
Soarele sabotează terapia
Tratamentele depigmentante stimulează regenerarea ţesutului cutanat şi scot la iveală o piele tânără, foarte sensibilă la acţiunea radiaţiilor ultraviolete. Tocmai de aceea, medicii dermatologi atrag atenţia că, indiferent de sezonul în care faci tratamentul, trebuie să protejezi pielea de fiecare dată când ieşi din casă, cu ajutorul unei creme-ecran cu FPS de 50. În caz contrar, există riscul ca tratamentul să nu aibă efect sau, mai rău, să aibă efect contrar, de agravare a pigmentării.
Tehnica, aleasă de medic
Procedurile depigmentante urmăresc să elimine straturile superficiale ale pielii, intens pigmentate. Nu există o tehnică depigmentantă care să garanteze rezultate spectaculoase pentru toate tipurile de ten. Tocmai de aceea, medicii abordează această afecţiune cu prudenţă, în paşi, pentru a urmări reacţia pielii la tratament. Ei folosesc preparate pe bază de substanţe descuamante, precum hidrochinona, rezorcina, acidul glicolic sau acidul azelaic. Acestea se aplică zilnic, seara, după duş şi dau rezultate în timp îndelungat.
Pot avea efecte adverse
Altă metodă folosită de medicii dermatologi este peelingul, ce foloseşte substanţe exfoliante, în diverse concentraţii. În urma lui, pielea poate rămâne roşie mai multe zile sau se poate acoperi chiar de o crustă. Tot pe principiul exfolierii se bazează şi dermabraziunea şi microdermabraziunea, care folosesc cristale de diamant pentru eliminarea straturilor superficiale de celule. Alte metode folosesc temperaturile extreme. Crioterapia constă în aplicarea de azot lichid la temperaturi de sub -100 de grade Celsius pe