Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat vineri Declaraţia europeană cu privire la sănătatea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi a familiilor lor, în numele a 53 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
De cealaltă parte, Declaraţia a fost semnată de directorul regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, şi de directorul regional al UNICEF pentru Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Steve Allen, potrivit reprezentanţilor ministerului.
Citiţi din serialul adevarul.ro dedicat autismului:
VIDEO Autişti celebri: Stephen Wiltshire, artistul care a desenat 20 de oraşe din memorie
Episodul 4:Legea autismului aduce, teoretic, servicii suportate de către stat
Episodul 3: "Mulţi încă cred că autiştii ar trebui închişi în centre"
Episodul 2: “Am ajuns să avem până la 10 cazuri noi de autism pe săptămână. Este o nenorocire!”
Episodul 1: Medic: „Cum poate un părinte cu 10 milioane să susţină terapia unui copil autist?”
Prin Declaraţie, statele îşi exprimă angajamentul de a oferi o viaţă mai bună copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale prin îmbunătăţirea accesului acestora la îngrijiri medicale de calitate superioară.
Declaraţia include un plan de acţiune ce acoperă 10 zone prioritare, stabilind intervenţii concrete pentru diferite categorii de tineri în funcţie de vârstă, vulnerabilitate şi capacităţi. Se aşteaptă ca, în urma implementării acestui plan, să se obţină primele rezultate spre finalul anului 2015.
"Trebuie să luăm măsuri pentru depistarea precoce şi intervenţia timpurie în scopul evitării stigmatizării şi excluderii lor, în scopul integrării lor în familie, în comunitate, în societate. Un prim pas putem considera adoptarea, în luna iulie 2010, a Legii privind serviciile specializate integrate de sănă