Mai mulţi muncitori români din Belfast, vânzători de ziare, vor organiza un protest la sediul publicaţiei "The Belfast Telegraph". 26 de români care vindeau cotidianul pe străzile oraşului din Irlanda de Nord au acuzat conducerea publicaţiei de discriminare, după intreruperea contractelor de muncă în noiembrie 2010.
Un reprezentant al celor 26 de vânzători a declarat că "The Belfast Telegraph" şi-a discriminat angajaţii de naţionalitate română prin concedierea lor. Nicola Nicolae, membru al Centrului Social Român, a luat parte, în 2007, la negocierea contractelor originale dintre cele două părţi. În vara acestui an, el a fost informat că, în noiembrie, vor fi desfăcute contractelor de muncă din motive financiare.
Un reprezentant al cotidianului "a spus că nu mai au bani (pentru contract - n.r.). După ce l-am întrebat «veţi pune pe altcineva (să vândă ziare - n.r.) în trafic, la semafoare?», mi-a răspuns «nu vom pune pe altcineva»", a explicat Nicolae, potrivit BBC News.
Reprezetanţii publicaţiei au negat că această conversaţie ar fi avut loc şi au respins acuzaţiile de discriminare, subliniind că decizia a fost luată doar din motive comerciale.
"The Belfast Telegraph îşi revizuieşte cu regularitate contractele de furnizare şi operaţiunile de distribuţie, pentru maximizarea profitului şi menţinerea costurilor reduse", a anunţat compania, printr-un comunicat.
Însă, conducerea publicaţiei a desemnat un alt contractor pentru a efectua vânzarea de ziare şi distribuţia în intersecţiile importante din Belfast.
Românii care vindeau ziare pe străzile oraşului primeau 30 de lire sterline (circa 35 de euro) pentru o zi de muncă. Rămaşi fără loc de muncă, perspectiva unui nou job este destul de restrânsă. "Va fi foarte greu pentru ei, pentru că nu vorbesc engleza, nu au nicio experienţă, nu au studii", a precizat reprezentantul Centrului Social