„Planurile de austeritate au distrus popularitatea liderilor europeni” (El Pais). ONU prevede că în 2050, un miliard şi 230 de milioane de africani vor trăi în orașe. Ia naștere Africa megalopolisurilor” (Osservatore Romano). „Fiscalitatea așa cum o vrea Sarkozy” (L’Humanite). „Exilații fiscali adoră Bruxelles-ul” (Le Parisien/Aujourd’hui en France). „Prețul imobiliarelor bate recorduri la Paris” (Le Figaro). „Explozia nebună a preţurilor locuințelor se generalizează” (Les Echos).
Criza subminează popularitatea liderilor europeni, cel puțin așa consideră presa franceză şi europeană de azi.
Le Monde consideră că „Europa este condamnată la o rigoare unică în lume: De la programul lui Francois Fillon, în Franţa, la planul drastic de redresare din Irlanda”.
Iată de ce, El Pais, cotidianul spaniol cu cel mai mare tiraj, consideră că „planurile de austeritate au distrus popularitatea liderilor europeni”. Criza a dus la pierderea alegerilor de către laburistul Gordon Brown în Marea Britanie, a dus la prăbușirea în sondaje a lui Brian Cowen în Irlanda. A scăzut în sondaje şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a slăbit prestigiul cancelarei germane, Angela Merkel şi tot criza a complicat situația premierului portughez, Jose’ Socrates şi l-a forțat pe şeful Guvernului de la Madrid, Jose’ Luis Rodriguez Zapatero, să schimbe serios direcția pentru a-şi salva pielea. În aceste condiții, interesele naționale pun în umbră interesele europene. Din acest punct de vedere, cazul german este exemplar: Angela Merkel a întârziat cu două luni planul de salvare pentru Grecia, agravând astfel criza monedei comune euro, pentru a nu deteriora situația partidului său înainte de alegerile din mai din landul Renania de Nord-Westfalia, alegeri de altfel pierdute de creștini-democrați. Acum, Europa va fi afectată de alegerile care vor avea loc pe 27 martie în landul Baden-Wu