Executivul de la Budapesta a dat lovitura de graţie fondurilor private de pensii după ce a anunţat că cei care vor alege să contribuie în continuare la pensiile administrate de companii private îşi vor pierde mare parte din contribuţiile făcute la stat.
Guvernul condus de premierul Viktor Orban le dă persoanelor care au pensii private obligatorii "libertatea de a alege" între a rămâne clienţi ai fondurilor private şi a direcţiona contribuţiile în întregime către stat. Cei care vor alege să rămână în pilonul II vor plăti însă un preţ foarte mare: vor pierde circa 70% din totalul contribuţiilor pentru pensie, scrie Budapest Business Journal.
În prezent, angajatorii din Ungaria contribuie cu 24% din salariul brut al fiecărui angajat la sistemul de pensii de stat, în timp ce salariaţii plătesc încă 9,5%, din care 8% merg la fondurile de pensii din pilonul II. Contribuţiile angajaţilor vor creşte la 10% în ianuarie. Noile măsuri stabilesc că cei ce vor rămâne clienţi ai fondurilor de pensii private după data de 31 ianuarie 2011 vor fi privaţi de contribuţiile făcute de angajatorii lor. Sumele pe care angajatorii le vor plăti după 1 februarie 2011 vor intra în conturile guvernului, dar nu vor fi luate în considerare la calcularea pensiei persoanei pentru care sunt plătite.
"Cei ce vor renunţa la pensia de stat, care este bazată pe solidaritate socială, decid că în viitor nu mai vor să fie membri solidari ai comunităţii", a declarat ministrul economiei Gyorgy Matolcsy.
Cine rămâne la privat pierde contribuţia companiilor
Guvernul spune că nu este o formă de naţionalizare, maghiarii care decid să rămână clienţi ai fondurilor de pensii din pilonul doi nefiind privaţi de contribuţiile pe care le-au făcut până în prezent la fondul de pensii de stat, ci doar de contribuţiile viitoare.
"Este fără precedent în Europa ca un guvern să